Οι επαγγελµατίες κριτικοί του «Alpha Guide» δεν βαθµολογούν µε βάση τι τους αρέσει προσωπικά αλλά τι είναι αντικειµενικά καλό ή όχι. Καταγράφουμε τα επιµέρους στοιχεία που καθορίζουν την τελική κρίση και οδηγούν στην αξιολόγηση εστιατορίων και ταβερνών.
Τα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη είναι αυστηρά και συγκεκριμένα (η ποιότητα των πρώτων
υλών, η μαγειρική τεχνική-επιδεξιότητα των σεφ, η αρμονία και η ισορροπία των γεύσεων, τα
πρωτότυπα υλικά, οι δόκιμα ευφάνταστοι συνδυασμοί, η αισθητική εμφάνιση των πιάτων, η
γενική αίσθηση που τελικά εκπέμπει το σύνολο όλων των επιμέρους στοιχείων) και με βάση
αυτά προκύπτουν και οι βαθμολογικές αξιολογήσεις των εστιατορίων.
Οι κλίμακες αξιολόγησης
Το σύµβολο αξιολόγησης στα εστιατόρια και στις ταβέρνες είναι ο βαθµός, ο οποίος δηλώνει το επίπεδο της γεύσης, του σέρβις και γενικότερα της ποιότητας κάθε χώρου. Όπου δίπλα στο βαθµό εµφανίζεται σκούφος δηλώνεται ότι το συγκεκριµένο εστιατόριο βραβεύτηκε την τρέχουσα χρονιά µε Χρυσό Σκούφο, ενώ όπου εµφανίζεται κλαδί ελιάς δηλώνεται ότι το συγκεκριµένο εστιατόριο πήρε Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.
Προσοχή! Οι βαθμοί των εστιατορίων που αναγράφονται στον Alpha Guide είναι στρογγυλοποιημένοι στην μισή μονάδα. Έτσι, για παράδειγμα, ένα εστιατόριο που στον Alpha Guide εμφανίζεται με βαθμό 14/20 μπορεί να έχει βαθμολογηθεί από τους αξιολογητές οπουδήποτε ανάμεσα στο 13,75 και το 14,25. Ως εκ τούτου, η βαθμολογία ενός εστιατορίου στον Alpha Guide δεν κάνει το εστιατόριο απαραίτητα βραβεύσιμο ακόμα κι αν είναι στα όρια της βράβευσης με Χρυσό Σκούφο (15/20 και πάνω), Top Notch (14,75/20 και πάνω) ή Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας (14/20 και πάνω για εστιατόρια με ελληνική κουζίνα).
Το εστιατόριο βραβεύεται με Χρυσό Σκούφο
Το εστιατόριο βραβεύεται με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας
Στο εστιατόριο απονέμεται τιμητική διάκριση Top Notch